Rockheim

Rockheim, eller Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, som er det fulle navnet, er et nasjonalt oppdagelsessenter for pop og rock i Norge fra 1950-tallet og frem til i dag. Rockheim er en del av Museene i Sør-Trøndelag. Rockheim ligger i et gammelt kornlager på Brattøra like utenfor Trondheim sentrum. Et nasjonalt museum for norsk pop og rock har vært på tegnebrettet i mange år og alle var enig om at man trengte det, men plasseringen har det dog vært mange runder om. Mange mente Oslo, som hovedstad, var det eneste naturlige tilholdsstedet, men valget falt til slutt på Trondheim. For hva er vel mer naturlig enn at man legger Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, i den landsdelen som har preget norsk pop og rock mer enn noen annen landsdel. Trøndelag har en enorm historie innen pop og rock, og musikere og band som Dum Dum Boys, Åge Aleksandersen, Motorpsycho, Terje Tysland, Popol Vuh, og D.D.E har alle sine røtter her. Siden 2013 har Sissel Guttormsen vært direktør ved museet. Museet består i dag av en fysisk utstilling, Rockheim Hall of Fame og Virtuelle Rockheim.

Historie og administrasjon

Ideen til museet går tilbake til 1998 og etter mange år med diskusjoner begynte Kulturdepartementet å legge planer for det som skulle bli Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock. Etter flere år med planlegging var det til slutt Brattørkaia AS som vant konkurransen om å skape det nye museet. Etter planen skulle det åpne tidlig 2009, men ferdigstillelsen av bygningen ble kraftig forsinket grunnet en konkurs og en alvorlig brann. Dermed ble den offisielle åpningen av det som allerede hadde fått navnet Rockheim på folkemunne, 5 august 2010. Da museet sto klart gikk det over 3 etasjer og man hadde 400m2 med utstillingsareale. Innen Rockheim åpnet hadde det kostet 300 millioner kroner å bygge.

Museet er en del av Museene i Sør-Trøndelag og ble ledet av Arvid Esperø under planlegging og bygging. Etter åpningen tok Petter Myhr over som direktør før han overlot sin stilling til Sissel Guttormsen i 2013.

Permanente og virtuelle utstillinger

Museets primære oppdrag er å bevare og dokumentere norsk pop- og rockmusikk fra 1950-tallet og fremover. Den permanente utstillingen, som ble designet av kanadiske Stacey Spiegel, er formet som en reise gjennom norsk musikk- og kulturhistorie fra 1950-tallet og frem til i dag. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene og på vei gjennom utstillingen ser man hvordan klær, biler, teknologi og generell popkultur har endret seg i tråd med musikken. Utstillingen benytter seg av nesten hele museet og okkuperer 320 kvadratmeter i bygningens øverste etasje. Utstillingen har mange interaktive komponenter som gir de besøkende en flott opplevelse. Besøkende møtes først av et interaktivt kart over Norge, hvor man kan velge videoer fra ulike landsdeler og tidsepoker. Museet har også tre oppdagelsesrom. I Ronni-rommet kan man prøve å spille gitar med veiledning fra Ronni Le Tekrø og i Hiphop-rommet kan man prøve seg som DJ, graffitikunstner og breakdancer. I Virtuelle Rockheim, som ble lansert i august 2011, kan man styre en avatar for å utforske et utvalg av utstillinger i 3D. Spiegel, som også designet det virtuelle museet, sa allerede i 2008 at Rockheim ville bli “verdens mest teknisk sofistikerte virtuelle museum”.

Hall of Fame

Rockheim Hall of Fame er hvor norske artister og band som har satt sitt preg på den norske musikkscenen, blir hedret. For at man skal kunne hedres i Rockheim Hall of Fame, må man ha debuterte for minst 25 år siden. Hvert år bestemmer en jury bestående av musikere, historikere og direktøren ved Rockheim, hvem som skal hedres med plass. Da Rockheim Hall of Fame ble åpnet, var A-ha, Åge Aleksandersen, Jokke & Valentinerne, Wenche Myhre og Alf Prøysen de første til å bli tildelt en plass.