Nidarosdomen

Nidaros domkirke er en katedral, lokalisert i Trondheim i Sør-Trøndelag. Domen er bygd på gravplassen til den norske kongen Olav Haraldsson, som senere ble kjent som St. Olav, folkets skytsengel. St. Olav var konge i Norge fra 1015 til 1030. Nidarosdomen ble bygget i perioden 1070 til 1300 og utpekt som katedralen for bispedømmet Nidaros i 1152. Etter den protestantiske reformasjonen ble den overtatt fra romersk katolikker til den lutherske kirken i 1537. Nidarosdomen er i dag den nordligste middelalderske katedralen i verden.

Historie

Nidarosdomen ble bygget i 1070 for å minne om gravstedet til Olav II av Norge, kongen som ble drept i 1030 i slaget ved Stiklestad. Han ble kanonisert som Sankt Olav ett år senere av Grimkell, datidens biskop av Nidaros. Kanoniseringen ble bekreftet av pave Alexander III i 1164. Nidarosdomen ble utpekt som katedralen til den romersk-katolske kirke av Nidaros fra etableringen i 1152 til dens avskaffelse i 1537 under reformasjonen. Siden reformasjonen har domen tjent som katedralen til den lutherske biskopene i Trondheim, eller bispedømmet Nidaros som det heter. Katedralens arkitektoniske stil er romansk og gotisk. Gjennom historien har katedralen vært et viktig mål for pilegrimer som kommer fra hele Europa. Sammen med Vår Frue kirke, som står bare noen hundre meter lengre ned i sentrum, er katedralen en del av Nidaros og Vår Frue sogn i Nidaros dekanen i bispedømmet Nidaros.

Bygg og restaurering

Arbeidet på katedralen, som et minnesmerke for St. Olav, startet i 1070 og sto ferdig en gang rundt 1300, nesten 150 år etter at den ble etablert som katedralen til bispedømmet. Katedralen ble sterkt skadet av branner i 1328, 1432, 1451, 1531 og 1791. Under brannen i 1451, ble skibet ødelagt og ble ikke gjenoppbygd før restaureringen startet tidlig på 1900-tallet. I 1791, etter å ha blitt truffet av lynet, brant kirken helt ned, med unntak av steinmuren. En stor ombygging og restaurering av katedralen startet i 1869, først ledet av arkitekt Heinrich Ernst Schirmer og nesten fullført av Christian Christie rundt 1949. Arbeidet ble offisielt fullført i 2001, men vedlikehold av katedralen er en pågående prosess den dag i dag.

Skulpturene

Vestfronten på domen er i dag preget av 76 skulpturer. Dessverre er det bare fem av dem som er bevart fra middelalderen. Under restaureringen måtte en skaffe til veie skulpturer for å fylle vestfronten og en rekke nasjonale skulptører ble hentet inn til arbeidet. Her er arbeid av både Wilhelm Rasmussen, Kristofer Leirdal, Olav Aukrust og Kristofer Leirdal. En av skulpturene får  spesielt mye oppmerksomhet, da det heter seg at skulpturen av Erkeengelen Mikael bærer Bob Dylans ansiktstrekk.

 

Glassmalerier

Alt glasset i katedralen stammer fra gjenoppbyggingen i det 19. og 20. århundre. Vinduene på nordsiden av kirken skildrer scener fra det Gamle Testamentet mot en blå bakgrunn, mens det på sørsiden av kirken skildrer scener fra det Nye Testamentet mot en rød bakgrunn.

Domens orgel

Nidarosdomen har to store pipeorgler installert. Det eldste av dem ble bygd av den tyske orgelmesteren Johann Joachim Wagner i 1738–39. Orgelet ble så installert av orgelmesteren Peter Migend i 1741. Orgelet har 30 stemmer, 2 manualer og en pedal. Orgelet har i alle år stått på et galleri i det nordlige tverrskipet. Det andre orgelet ble bestilt for å markere 900-årsdagen for slaget på Stiklestad hvor St. Olav falt. Orgelet har 125 piper og ble bygd av den tyske orgelmakeren Steinmeyer. Orgelet ble hovedsakelig finansiert ved hjelp av donasjoner, spesielt fra Elias Anton Cappelen Smith, som bidro med mer enn halve finansieringen. I 1962 ble orgelet betydelig ombygd og flyttet fra nordskipet til vestskipet.

Turistattraksjon

I dag er katedralen en populær turistattraksjon og besøkes hvert år av mer enn 200.000 personer.